top of page

Blue Flash 06/2023


Medewerkers actief bij het beleid betrekken


Er gaat geen dag voorbij of er is ergens nood aan personeel, behoefte aan versterking bij onvoorziene omstandigheden zoals ziekte, uitstroom,...

Al te vaak wordt door onze directie geopteerd om interims in te zetten om de gaten in onze organisatie op te vullen. We zien helaas behoorlijk wat ervaren collega's de bank verlaten en die door onervaren uitzendkrachten worden vervangen. We opteren echter om een "Task Force" op te richten bestaande uit personeelsleden die van functie willen veranderen of wiens functie is verdwenen, maar die bereid zijn om zich te heroriënteren.

Een "win-win" voor ING België en haar medewerkers !


Bij het opstellen van plannen voor een organisatie is het essentieel om de medewerkers dan ook actief bij dit proces te betrekken. Door meer rekening te houden met de noden van de medewerkers kan het managementteam een beter beeld krijgen van de behoeften en uitdagingen van de organisatie. Bovendien draagt het betrekken van medewerkers bij aan een gevoel van betrokkenheid, wat de motivatie en productiviteit van het team ten goede komt. Het is belangrijk om een open en inclusieve cultuur te creëren waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar ideeën te delen en bij te dragen aan het succes van de organisatie.


Niet al je verlofdagen kunnen opnemen? Binnenkort kan je ze overdragen !

Vanaf 2024 mogen werknemers die niet al hun dagen wettelijke vakantie konden opnemen tegen 31 december van het vakantiejaar, die dagen in bepaalde gevallen overzetten naar de 24 daarop volgende maanden. De ACLVB had deze maatregel een tijd geleden verdedigd binnen de Nationale Arbeidsraad. Het Koninklijk Besluit werd nu gepubliceerd.

Het lukt werknemers niet altijd om alle wettelijke vakantiedagen in de loop van het kalenderjaar op te nemen, bijvoorbeeld bij een zwangerschapsverlof. De niet opgenomen verlofdagen gaan dan gewoon verloren. Zoiets is binnenkort verleden tijd, want het wordt mogelijk om je wettelijk verlof over te dragen naar de volgende twee jaar, dus naar de 24 maanden volgend op het vakantiejaar. Lees meer


Kantoormedewerkers nog steeds onder druk (Vrije visie, eigen stem)Sinds enkele jaren worden medewerkers van kantoren regelmatig op de proef gesteld.


Net als overal in de bank hebben de verkoopmedewerkers te lijden onder de gevolgen van een constante vermindering van het aantal werknemers, maar meer dan elders hebben ze te maken met een netwerk dat een volledige transformatie ondergaat, waardoor een snelle aanpassing aan nieuwe procedures, nieuw vaak falende software en een steeds complexere werkwijze vereist is. Bovenal staat dit personeel in de frontlinie met klanten die zijn verwaarloosd, vergeten, van wie we geen contant geld meer wilden hebben en die we nu moeten proberen terug te krijgen, die ING niet meer of zeer slecht konden bereiken, want we verwijderden meerdere diensten, kantoren, selfbanks,...


Gelukkig hebben de kantoren hun deuren weer geopend, tot grote tevredenheid van de klanten en een opluchting voor het personeel.


Maar we moeten de klanten nog steeds uitleggen dat sommige kantoren gaan sluiten, dat andere worden getransformeerd en zonder kluis, zonder kassa of zonder de mogelijkheid om vreemde valuta te verkrijgen, wat ze moeten doen : reeksen handelingen gaan naar hun computer of de ING App, of je nu 20, 50 of 80 bent!


Je moet een echte commerciële geest hebben, stressbestendig zijn en zowel professionaliteit als grote diplomatie aan de dag leggen om zo'n beroep in zo'n context uit te oefenen.


Alsof dat nog niet genoeg is, is er geen stabiliteit meer voor het personeel, dat al meer dan eens intern moest terugkeren om een ​​of andere nieuwe functie te vervullen of gewoon om in hun huidige functie te blijven werken. Iedereen voelt zich op een schietstoel, zich afvragend wanneer het hun beurt is om te moeten veranderen, hoe lang hun functie nog zal duren en aan welke heiligen (managers) ze zich nog kunnen wijden!


Het management wordt ook niet ontzien! Veel managers zijn veranderd, zijn hun baan kwijtgeraakt, hebben uiteindelijk de bank verlaten of zijn in burn-out ! Minder managers, maar creatie van Branch Leads. Een beetje zoals de voormalige kantorendirecteuren, maar dan zonder hiërarchische functie, om de verkoop te stimuleren, tussen de hamer (de directie) en het aambeeld (de eigen kantoorcollega's). Omdat we de zaak opnieuw moeten opstarten ! Zijn we vergeten waar de bank haar inkomsten vandaan haalt ?


Om de verkoop weer op gang te brengen, moet u echter niet alleen aantrekkelijke, concurrerende en interessante producten voor klanten kunnen aanbieden, maar heeft u ook doorgewinterde, fitte, gemotiveerde en stabiele medewerkers nodig. We zien echter steeds meer stoelendans, naar goeddunken van managers, soms in de overtuiging dat alles op zijn kop moet worden gezet om de teams opnieuw op gang te brengen, misschien om te winnen, zo niet om sommigen te ontmoedigen die niet aan de verwachtingen voldoen, en soms het buiten beschouwing laten van bepaalde privésituaties voor bepaalde collega's. Toch benadrukt de bank regelmatig het belang van work-life balance!


“De klant centraal bij ING” en gemotiveerde medewerkers die trots zijn op hun werkgever, het is een hele kunst ! Dit wordt in de loop van de tijd verworven, het wordt verdiend, in standvastigheid, de aandacht en het respect van iedereen.


Betaling dubbel en aanvullend vakantiegeld in juni

Juni is de maand waarin ING het jaarlijks vakantiegeld berekent en betaalt aan alle werknemers. Deze wordt in principe uitbetaald op 23/06/2023.


Het dubbel vakantiegeld bedraagt 85 % van het bruto maandloon (en variabele premies) van de maand juni en staat in verhouding tot het aantal dagen wettelijke vakantie waarop je recht hebt volgens de prestaties in het refertejaar (2022) en jouw tewerkstellingspercentage;


Het aanvullend vakantiegeld bedraagt 7 % van het bruto maandloon (en variabele premies) van de maand juni en staat in verhouding tot het aantal dagen wettelijke vakantie waarop je recht hebt volgens de prestaties in het refertejaar en jouw tewerkstellingspercentage.


Meer info over vakantiegeld vind je op de People Services site


Fiscale nieuwigheden in 2023


Het jaar is wel al even bezig maar toch is een overzicht van de voornaamste fiscale nieuwigheden misschien welkom omdat ze vrijwel steeds een impact hebben op jouw situatie.


Halfjaarlijkse evaluaties

"Als we over het kersenseizoen zingen, zal de spotlijster veel harder fluiten, (omdat) we (niet) allemaal feest zullen vieren ..." (Yves Montand).

Met het kersenseizoen komt ook het beoordelingsseizoen. We moesten het zelfevaluatieformulier voor 15 juni invullen. Nu is het tijd voor de gesprekken met onze manager.


Deze halfjaarlijkse beoordelingen moeten heel serieus worden genomen, en niet alleen als een formaliteit. Zonder onszelf nog meer onder druk te zetten, moeten we "bij twijfel voorzichtig handelen" en niet automatisch tekenen voor een beoordeling die we onjuist vinden, ondergewaardeerd van ons werk dat we daadwerkelijk hebben uitgevoerd, vaak in een moeilijke context.


Heb je nuttig advies nodig voordat je tekent? Aarzel niet om contact met ons op te nemen - het is altijd volledig vertrouwelijk!


Marnix Next Generation


Enkele foto's van de renovatie van het Marnixgebouw tijdens ons werfbezoek in het kader van de Commissie Veiligheid en Werkmilieu.


Nog geen lid van ACLVB?

Voor slechts een geringe bijdrage ben je slim verzekerd en geniet je van een ruime professionele service doorheen alle fases van je loopbaan.

Spring even binnen of geef ons een seintje. Je vindt onze contactgegevens hier Of maak het jezelf gemakkelijk: sluit je online aan via https://www.aclvb.be/nl.


Overtuig je collega’s, familieleden en vrienden van de vele voordelen van het ACLVB-lidmaatschap. Met hoe meer leden we zijn, hoe krachtiger we onze stem kunnen laten weerklinken en voor hoe meer werknemers we solidariteit echt kunnen waarmaken.


Lees meer over alle voordelen in onze brochure !


Bezoek www.aclvb.beComments


bottom of page