top of page

Blue Flash 03/2023Beste lezer,


We hadden deze Blue Flash vandaag graag enkel besteed aan de "Internationale Vrouwendag". Helaas door de huidige ontwikkelingen zijn we verplicht jullie minder goed nieuws aan te kondigen.

Momenteel loopt er een golf van ontslagen door de bank. Mensen die zelf vertrekken maar ook mensen die moeten vertrekken

Op de ondernemingsraad van 16 februari laatstleden waren DBPI de SBO's en Transformation Office nogmaals aan de beurt. de zoveelste aankondiging, de zoveelste reorganisatie, de zoveelste outsourcing, de zoveelste uitfasering.

We hadden jullie hier eind 2021 al voor gewaarschuwd en helaas wat we hadden voorspeld is uitgekomen. Dit was een van de redenen waarom we als enige vakbond de CAO toen niet hebben ondertekend (Zie Blue Flash 09/21 "De oudste goocheltruc is die van de afleiding en de illusie").

Op de ondernemingsraad van 16/02 is er nu een zwijgplicht opgelegd aan de vakbonden in verband met bijkomende initiatieven voor afbouw van het personeelsbestand. De presentatie werd zelfs ruim na het behandelen van het topic in de ondernemingsraad gewijzigd en als confidentieel bestempeld. Ongezien in de geschiedenis van de bank!

Sloeg de directie in een kramp na het protest van ACLVB ?

Met andere woorden, wat de andere organisaties jullie opstuurden is maar een deel van de waarheid.

ACVLB heeft haar protest geformaliseerd en diende een officieel verzoek tot rapportering in de Ondernemingsraad in over het (toekomstige) personeelsverloop.

Cijfers die tot nog toe angstvallig worden verzwegen door de bank.


Wordt vervolgd!


8 maart Internationale Vrouwendag

8 maart staat internationaal in het teken van de strijd voor de rechten van de vrouw.

Voor eens en altijd moet er een eind gemaakt worden aan de ongelijkheden die zij ten opzichte van mannen ondervinden. De ACLVB zet zich ten volle in voor deze strijd: wij hebben de volledige uitroeiing van de loonkloof tussen mannen en vrouwen tot een van onze doelstellingen voor 2030 gemaakt.

Als vakbond willen we er alles aan doen om een zo groot mogelijke gelijkheid op de arbeidsmarkt te bereiken. Iedereen moet dezelfde kansen en mogelijkheden hebben in zijn of haar beroepsloopbaan. Volgens de cijfers voor 2019 van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven bedraagt de (gecorrigeerde) loonkloof 9,1%, rekening houdend met de arbeidsduur, want vrouwen werken vaker deeltijds. Als we alleen het bruto jaarsalaris van vrouwen en mannen vergelijken, stijgt de kloof tot 22,7%.

Lees hieronder ook : Wat is de waarde van het werk en de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt?

23-0153_Pamflet 8 maart_Vrouwendag_N_WEB
.pdf
Download PDF • 567KB

Vrije visie, eigen stem

Wij vrouwen zijn verre van een minderheid, want wij vertegenwoordigen de helft van de mensheid, maar helaas is er nog steeds sprake van discriminatie op grond van geslacht.

Bovendien gaat het niet alleen om discriminatie. Er zijn inderdaad nog veel gevallen van verbaal of fysiek geweld, seksuele agressie, ongelijke beloning, ... beperkte toegang tot werk, opleiding of promotie...
Het is om al deze strijd te verdedigen dat de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw in het leven is geroepen.

Wettelijk zijn vrouwen gelijk aan mannen. Het zij zo.

Maar waarom zien we in deze tijd nog steeds ongelijkheid in lonen?

Waarom zijn de pensioenen van vrouwen lager?

Waarom moeten vrouwen zich in deze tijd nog steeds wijden aan de opvoeding van kinderen, aan de zorg voor mensen thuis, waarbij ze soms parttime moeten werken om dat allemaal te kunnen doen?

Waarom hoor je nog al te vaak dat een vrouw haast heeft om thuis te komen omdat ze de kinderen van school moet halen, voor bejaarde ouders moet zorgen, boodschappen moet doen, moet schoonmaken of strijken?

Laten we eerlijk zijn, de verdeling van de huishoudelijke taken laat nog veel te wensen over.

Hoe komt het dat een vrouw die enigszins aantrekkelijk wil zijn nog steeds wordt uitgefloten op straat of erger nog, beledigd omdat ze alleen en trots durft te lopen?

Waarom zijn veel vrouwen in de greep van mentale overbelasting? Te veel om over na te denken en voor iedereen ... Misschien herken je jezelf?


Het is waar dat het leven in België beter is dan in andere landen, maar we moeten uiterst waakzaam blijven, we moeten onze kinderen blijven opvoeden om anderen te respecteren, of ze nu anders zijn of niet, en om de zwaksten te verdedigen en te beschermen.

Het is onze plicht als burger, onze plicht als moeder, onze plicht als personeelsvertegenwoordig(st)er, onze plicht als vrouw.

Het is dankzij onze waardigheid, ons harde werk, onze wil, onze vasthoudendheid, onze vrijgevigheid en ons geduld dat we erin zullen slagen dit oneervolle gedrag te veranderen.


Als u ook voor een betere gelijkheid wilt gaan, aarzel dan niet langer en vervoeg ons!

Sluit je aan bij ACLVB en laten we ons verenigen om ieders rechten actief te verdedigen, onze werkomstandigheden te verbeteren en onze collega's te verdedigen.

Doe mee en stel je verkiesbaar!

GA VOOR 50/50!


Aardbeving Turkije

Op 6 februari 2023 vond in de nacht een zware aardbeving plaats in delen van Zuid-Turkije en Noord-Syrië. Volgens AFAD werden er meer dan 11.000 gebouwen verwoest. 18 dagen na de beving waren er meer dan 50.000 overleden personen gemeld, waarvan ongeveer 6000 in Syrië en ongeveer 44.000 in Turkije, daarmee is het de dodelijkste ramp in de geschiedenis van Turkije.


Een van onze vrouwelijke ACLVB-mandatarissen was ter plaatse en doet deze schokkende getuigenis. Lees meer


Index Lonen PC 310

Indexatie van de lonen van maart (betaling 31/03/2023)- Goed nieuws! Je loon stijgt met 0,4 % dankzij de index.Index 2023

​Jan 2023

1,87%

Ma 2023

0,40%

Mai 2023

Jul 2023

Sept 2023

Nov 2023

TOTAAL 2023

Schrijf je nu in op onze Yammer group ACLVB-CGSLB !

Weet dat je de laatste info er steeds kunt raadplegen.Nieuw maximumbedrag fietsvergoeding

De Nationale Arbeidsraad heeft een suppletieve collectieve arbeidsovereenkomst gesloten waardoor werknemers die niet via een collectieve arbeidsovereenkomst op bedrijfs- of sectoraal niveau een fietsvergoeding ontvangen, vanaf uiterlijk 1 mei 2023 ook recht op zullen hebben op een fietsvergoeding van € 0,27/km.


Indien een sectorale of bedrijfs-cao bestaat, moeten de voorwaarden en bedragen van deze sectorale of bedrijfs-cao's worden toegepast.

De ACLVB heeft in die zin een verzoek ingediend bij de Directie van ING - voortrekker van duurzaamheid- om hun vergoeding aan te passen aan dit nieuw maximumbedrag.


Nog geen lid van ACLVB?

Voor slechts een geringe bijdrage ben je slim verzekerd en geniet je van een ruime professionele service doorheen alle fases van je loopbaan.


Spring even binnen of geef ons een seintje. Je vindt onze contactgegevens hier Of maak het jezelf gemakkelijk: sluit je online aan via https://www.aclvb.be/nl.


Overtuig je collega’s, familieleden en vrienden van de vele voordelen van het ACLVB-lidmaatschap. Met hoe meer leden we zijn, hoe krachtiger we onze stem kunnen laten weerklinken en voor hoe meer werknemers we solidariteit echt kunnen waarmaken.


Lees meer over alle voordelen in onze brochure !


Bezoek www.aclvb.be


Comentarios


bottom of page