top of page

Blue Flash 02/2024

Op 14 februari is het gebruikelijk dat geliefden elkaar een geschenk geven

Daarom wil ACLVB, zoals elk jaar, deze dag met jou in stijl vieren door je een chocoladehartje te geven.

Waarom verdien je deze aandacht op het werk?

Gewoon omdat wij je waarderen, je bewonderen voor jouw inzet, jouw trouw en alle inspanningen die je dagelijks en vooral in deze moeilijke tijden levert.

Geniet alvast volop van jouw chocoladehartje.


Fietsvergoedingen


Vorige maand heeft de regering een akkoord bereikt rond mobiliteit. De Liberale Vakbond is verheugd over vooral de aanpassingen in de berekening van het Voordeel van Alle Aard voor bedrijfswagen met verbrandings-motoren zoals diesels of benzine. Werknemers met deze wagens worden beschermd tegen een verhoging van 20% van deze belasting.

Maar het meest opvallende is de verhoging van het jaarlijks plafond voor fiscale vrijstelling van fietsvergoedingen. Voorheen was de fietsvergoeding volledig vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen, maar met een nieuw belastingplafond van € 2 500 waren werknemers die verder van hun werkplek wonen benadeeld.


Na intensief pleiten heeft de ACLVB de regering overtuigd om dit plafond met € 1 000 te verhogen tot € 3 500. Een geweldige stap voor mobiliteit! De fiets speelt een cruciale rol in de overgang naar duurzame mobiliteit, en elke maatregel die werknemers aanmoedigt om de fiets te nemen, verdient lof. Verder zullen er nog gesprekken aangeknoopt worden in de Nationale Arbeidsraad om ook voor de werknemers die met de trein komen, in een hogere terugbetaling te voorzien. Meer info hierover volgt later van zodra er een akkoord is.


Help mee om dit nieuws te verspreiden in jouw bedrijf! Download het pamflet via de onderstaande knop en deel het met je collega's. Samen kunnen we de mobiliteit verbeteren en onze stem laten horen.


Programmawet


Ontdek de nieuwste wetten en regelgevingen voor het nieuwe jaar in onze recent gepubliceerde nota :

  • Doelgroepvermindering collectieve arbeidsduurvermindering

  • Activeringsbijdrage

  • Toeslag bij tijdelijke werkloosheid

  • Aanpassing fiscale werkbonus
Teruggave van Persoonlijk Mobiel Telefoonnummer bij Einde ArbeidsovereenkomstVanaf 1 januari 2024 krijgen werknemers het recht om het gebruik van hun persoonlijk mobiel telefoonnummer terug te vragen aan hun werkgever bij het beëindigen van hun arbeidsovereenkomst. Deze nieuwe regel is vastgelegd in artikel 21/1 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.


Bij aanvang van de arbeidsovereenkomst kan de werkgever ervoor kiezen om het persoonlijk mobiel telefoonabonnement van de werknemer te financieren in plaats van een zakelijk telefoonnummer te verstrekken. In dit geval draagt de werknemer het gebruiksrecht van zijn mobiel telefoonnummer over aan de werkgever.

Na beëindiging van de arbeidsovereenkomst heeft de werknemer het recht om zijn persoonlijk mobiel telefoonnummer terug te vragen. Dit moet schriftelijk gebeuren en binnen een termijn van 1 maand na het einde van de arbeidsovereenkomst. Als de aanvraag volgens de regels wordt ingediend, kan de werkgever de teruggave van het gebruiksrecht niet weigeren.


Sociale Verkiezingen 2024


Bij ACLVB staat de dialoog voorop. Wij willen dat én de werknemer én het bedrijf erop vooruitgaan. Pas wanneer alle mogelijkheden uitgeput zijn, gaan we tot actie over.

Wil je je mee inzetten en ons team komen versterken ? Voel je het kriebelen maar nog niet overtuigd? Neem dan zeker contact op met een ACLVB afgevaardigde!Heeft u nog verdere vragen ? Contacteer uw ACLVB afgevaardigde of stuur een mail naar BE-CGSLB-ACLVB 

Op de hoogte blijven van het allerlaatste nieuws !

Meld je tevens aan op onze Viva Engage groep ACLVB - CGSLB

Comments


bottom of page